zavrieť
môžete začať písať
výsledky hľadania tu

Žalúzie a rolety pod kontrolou: nezabudnite na bezpečnosť

Viete, kto je doma najväčším prieskumníkom? Kto má prirodzenú zvedavosť? Kto neustále túži po objavovaní a poznávaní okolia a môže si pritom niečo urobiť? Sú to naše deti. Aké nebezpečie hrozí u tieniacej techniky?

Bezpečnosť detí je dôležitá nielen na verejných miestach, ale aj v domácnosti. A keďže nemôžeme mať detí neustále na očiach, musíme voliť opatrenie, ktoré zníži riziko úrazu. A to platí aj o tieniacej technike.

Šnúry musia byť vysoko

Medzi bežné vybavenie domácnosti dnes patria žalúzie a rolety, ktoré najčastejšie ovládame retiazkami alebo šnúrkou. Pre deti môže toto ovládania predstavovať pokušenie, niektorým pripomínať koráliky, iným laso, ktoré láka k omotaniu okolo krku, ťahaniu a nesprávnej manipulácii. A potom už je k úrazu len krôčik.

Riziko uškrtenia nehrozí u roliet a žalúzii, ktoré sa ovládajú pomocou kľuky, madla a motoru na vypínač alebo diaľkový ovládač. Nebezpečie hrozí malým deťom a kojencom v prípade, že tienenie ovláda reťazou alebo šnúrkou, ktorá je ľahko dostupná. V najhorších prípadoch tak dieťa vytvorí uzol, do ktorého si môžete zamotať nejakú časť tela.

Dodržovanie normy ako prevencia

Od 1. 9. 2014 platí v ČR norma ČSN EN 13120, ktorá sa vzťahuje na všetky vnútorné žalúzie inštalované na miestach, kde majú prístup deti vo veku od 0-42 mesiacov, ako sú napr. byty, rodinné domy, hotely, nemocnice, kostoly, obchody, školy a všeobecne všetky verejné miesta. Interiérové žalúzie, u ktorých nevzniká nebezpečie vzniku uzla, sú z hľadiska plnenia tejto normy považované za dostačujúce.

Aké opatrenia musíte nasledovať?

1/ Držte šnúry vo výške mimo dosahu detí pomocou navijaku alebo dvoch kolečiek, na ktorých sa šnúra namotá do potrebnej výšky

 

2/ Odstráňte nebezpečný uzol pomocou spojky pre pretrhnutie, ktoré zaistí rozpojenie retiazku v prípade zaťaženia

 

 

 

Pozrite sa na svet detskými očami, buďte opatrní a chráňte deti používaním ochranných prvkov, ktorú sú automaticky dodávané k vnútornému tieneniu. Nezabudnite na základné pravidlo: Všetko nebezpečné hore! Potom ich môžete nechať v kľude skúmať svet ich spôsobom

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Pavel Hrdlička




Nebojte sa zmeny a skúste vnútorné látkové rolety

Čakáte bábätko, prisťahoval sa k Vám do domácnosti nový člen rodiny? Potrebujete zmeniť ráz izby? Skúste látkové rolety.

Potrebujete niečo schovať alebo oddeliť? Vsaďte na modernú japonskú stenu

Každý z nás občas vo svojom byte rieši, ako čo najefektívnejšie oddeliť alebo predĺžiť veľké miestnosti, prípadne ako zakryť kúty, do ktorých nechcete aby bolo vidieť. Ako to vyriešiť, ak sa jedná o prechodnú dobu? Čo ak stavba priečky sa nakoniec ukáže ako zbytočná, alebo si to v prenajatom byte nemôžete dovoliť? Potom vsaďte na japonskú stenu.

Aký je rozdiel medzi lamelami klasik a celotieniacimi?

Premýšľate nad inštaláciou horizontálnych žalúzií, ale neviete, aký je rozdiel medzi klasickými a celotieniacimi? Tak sa na to poďme pozrieť.

 

 

Akcia 4 + 1 pre vnútorné tienenie a siete proti hmyzu

Tu je ďalšia výhodná ponuka. Kúpte si 5 kusov interiérových tienidiel a jedno z nich dostanete zadarmo. Viac informácií o akcii si prečítajte nižšie.