zavrieť
môžete začať písať
výsledky hľadania tu

Žalúzie a rolety pod kontrolou: nezabudnite na bezpečnosť

Viete, kto je doma najväčším prieskumníkom? Kto má prirodzenú zvedavosť? Kto neustále túži po objavovaní a poznávaní okolia a môže si pritom niečo urobiť? Sú to naše deti. Aké nebezpečie hrozí u tieniacej techniky?

Bezpečnosť detí je dôležitá nielen na verejných miestach, ale aj v domácnosti. A keďže nemôžeme mať detí neustále na očiach, musíme voliť opatrenie, ktoré zníži riziko úrazu. A to platí aj o tieniacej technike.

Šnúry musia byť vysoko

Medzi bežné vybavenie domácnosti dnes patria žalúzie a rolety, ktoré najčastejšie ovládame retiazkami alebo šnúrkou. Pre deti môže toto ovládania predstavovať pokušenie, niektorým pripomínať koráliky, iným laso, ktoré láka k omotaniu okolo krku, ťahaniu a nesprávnej manipulácii. A potom už je k úrazu len krôčik.

Riziko uškrtenia nehrozí u roliet a žalúzii, ktoré sa ovládajú pomocou kľuky, madla a motoru na vypínač alebo diaľkový ovládač. Nebezpečie hrozí malým deťom a kojencom v prípade, že tienenie ovláda reťazou alebo šnúrkou, ktorá je ľahko dostupná. V najhorších prípadoch tak dieťa vytvorí uzol, do ktorého si môžete zamotať nejakú časť tela.

Dodržovanie normy ako prevencia

Od 1. 9. 2014 platí v ČR norma ČSN EN 13120, ktorá sa vzťahuje na všetky vnútorné žalúzie inštalované na miestach, kde majú prístup deti vo veku od 0-42 mesiacov, ako sú napr. byty, rodinné domy, hotely, nemocnice, kostoly, obchody, školy a všeobecne všetky verejné miesta. Interiérové žalúzie, u ktorých nevzniká nebezpečie vzniku uzla, sú z hľadiska plnenia tejto normy považované za dostačujúce.

Aké opatrenia musíte nasledovať?

1/ Držte šnúry vo výške mimo dosahu detí pomocou navijaku alebo dvoch kolečiek, na ktorých sa šnúra namotá do potrebnej výšky

 

2/ Odstráňte nebezpečný uzol pomocou spojky pre pretrhnutie, ktoré zaistí rozpojenie retiazku v prípade zaťaženia

 

 

 

Pozrite sa na svet detskými očami, buďte opatrní a chráňte deti používaním ochranných prvkov, ktorú sú automaticky dodávané k vnútornému tieneniu. Nezabudnite na základné pravidlo: Všetko nebezpečné hore! Potom ich môžete nechať v kľude skúmať svet ich spôsobom

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Pavel Hrdlička




Ako vyčistiť markízu

Potrebujete si zatieniť miesto na príjemné posedenie pri raňajkách či večeri, kedy vám slnko svieti priamo na verandu? Alebo chcete jednoducho zamedziť priamemu prieniku slnečných lúčov v priebehu dňa do miestnosti? K tomu je ideálnym riešením markíza. V tomto článku vám vysvetlím, ako sa veľmi jednoducho a šetrne o markízu starať, aby svoj účel mohla spĺňať čo najdlhšie.

Prečo zvoliť PurBoxy namiesto krycích plechov pod fasádu?

Často sa stretávame s otázkou, prečo sú žalúzie s PurBoxami výhodnejšie, než s klasickými krycími plechmi. Tak sa na to poďme pozrieť podrobnejšie a vysvetliť si hlavné rozdiely.

 

 

Nové plastové plotovky ECO

K ponuke produktov na našom e-shope patrí nielen tieniaca technika, ale aj ďalšie produkty pre váš dom. Napríklad prvky, ktorými územie vášho pozemku ohraničíte, plastové ploty, pri ktorých teraz rozširujeme ponuku o plastové plotové latky a k nim padnúce krytky.

Ako správne zvoliť látku na zatienenie?

Chystáte sa na kúpu látkového tienenia a tápate pri nahliadnutí do vzorkovníka? Ktorú látku vybrať a na aké hodnoty sa pozerať, aby ste neboli potom nepríjemne prekvapení a miesto zatemňujúcej rolety nemali doma iba tieniacu? Viac informácií k správnemu výberu látky nájdete v tomto článku.