zavrieť
môžete začať písať
výsledky hľadania tu

Žalúzie a rolety pod kontrolou: nezabudnite na bezpečnosť

Viete, kto je doma najväčším prieskumníkom? Kto má prirodzenú zvedavosť? Kto neustále túži po objavovaní a poznávaní okolia a môže si pritom niečo urobiť? Sú to naše deti. Aké nebezpečie hrozí u tieniacej techniky?

Bezpečnosť detí je dôležitá nielen na verejných miestach, ale aj v domácnosti. A keďže nemôžeme mať detí neustále na očiach, musíme voliť opatrenie, ktoré zníži riziko úrazu. A to platí aj o tieniacej technike.

Šnúry musia byť vysoko

Medzi bežné vybavenie domácnosti dnes patria žalúzie a rolety, ktoré najčastejšie ovládame retiazkami alebo šnúrkou. Pre deti môže toto ovládania predstavovať pokušenie, niektorým pripomínať koráliky, iným laso, ktoré láka k omotaniu okolo krku, ťahaniu a nesprávnej manipulácii. A potom už je k úrazu len krôčik.

Riziko uškrtenia nehrozí u roliet a žalúzii, ktoré sa ovládajú pomocou kľuky, madla a motoru na vypínač alebo diaľkový ovládač. Nebezpečie hrozí malým deťom a kojencom v prípade, že tienenie ovláda reťazou alebo šnúrkou, ktorá je ľahko dostupná. V najhorších prípadoch tak dieťa vytvorí uzol, do ktorého si môžete zamotať nejakú časť tela.

Dodržovanie normy ako prevencia

Od 1. 9. 2014 platí v ČR norma ČSN EN 13120, ktorá sa vzťahuje na všetky vnútorné žalúzie inštalované na miestach, kde majú prístup deti vo veku od 0-42 mesiacov, ako sú napr. byty, rodinné domy, hotely, nemocnice, kostoly, obchody, školy a všeobecne všetky verejné miesta. Interiérové žalúzie, u ktorých nevzniká nebezpečie vzniku uzla, sú z hľadiska plnenia tejto normy považované za dostačujúce.

Aké opatrenia musíte nasledovať?

1/ Držte šnúry vo výške mimo dosahu detí pomocou navijaku alebo dvoch kolečiek, na ktorých sa šnúra namotá do potrebnej výšky

 

2/ Odstráňte nebezpečný uzol pomocou spojky pre pretrhnutie, ktoré zaistí rozpojenie retiazku v prípade zaťaženia

 

 

 

Pozrite sa na svet detskými očami, buďte opatrní a chráňte deti používaním ochranných prvkov, ktorú sú automaticky dodávané k vnútornému tieneniu. Nezabudnite na základné pravidlo: Všetko nebezpečné hore! Potom ich môžete nechať v kľude skúmať svet ich spôsobom

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Pavel Hrdlička




Trend, ktorý sa stále vracia? Okenné látkové rolety!

Látkové rolety sú trendom, ktorý z našich okien hneď tak nevymizne. A dôvod je jasný, látkové rolety sú veľmi praktické, cenovo dostupné, môžeme si vybrať ľubovoľný dizajn a doladiť tak interiér do posledného detailu.

Aké sú hlavné rozdiely pergoly ARTOSI v porovnaní s konkurenčnými bioklimatickými pergolami?

Počas minulého roka sme mali možnosť zúčastniť sa na 3 veľkých veľtrhoch a tak si prejsť viac konkurenčných pergol. Článok nemá slúžiť na hanobenie cudzích produktov, ale na zdôraznenie výhod a kladv pergoly ARTOSI. Ak sa chystáte na kúpu bioklimatickej pergoly na vašu terasu a plánujete si prejsť viac predajcov, zamerajte sa na nasledujúce body. 

NOVINKA pre milovníkov látkových roliet! Prehliadnite si látkovú roletu Larra

Látkové rolety sú vďaka svojim funkčným vlastnostiam, ale aj krásnemu vzhľadu, stále populárnejšie. Z toho dôvodu teraz rozširujeme našu ponuku o látkovú roletu Larra, ktorá sa pyšní unikátnymi vlnitými tvarmi, ktoré rozžiaria váš interiér.

5 tipov, ako zariadiť detskú izbu

Pripravujete sa na rekonštrukciu existujúcej detskej izby, alebo sa sťahujete a premýšľate, ako najlepšie využiť nový priestor pre deti? Poradíme vám, na čo si dať pozor a ako miestnosť vybaviť, nech je izbička rajom pre vaše malé či odrastenejšie ratolesti.