zavrieť
môžete začať písať
výsledky hľadania tu

Znížte náklady na energiu vo vašej domácnosti

Cena elektriny raketovo stúpla, situácia je neistá a mnoho spoločností stojí na pokraji svojich možností. Na účtoch domácností sa zrazu objavujú nemalé čiastky nad plán rodinného rozpočtu. Znie to trochu ako hororový scenár, že? Tak se poďme pozrieť, ako na zdraženie elektriny aspoň trochu vyzrieť.

Samozrejme sú v domácnostiach určité spotrebiče a procesy, kde sa nedá odber elektriny zastaviť alebo obmedziť. Chceme a potrebujeme sa umývať teplou vodou, variť, mať chladené potraviny, prať prádlo a ďalšie. Ale je priestor, kde sa dá predísť zbytočnému plytvaniu energií a to do vytápania a v letných mesiacoch do klimatizácie, či ventilácie.

Budujete? Premýšľajte dopredu

Pokiaľ ste vo fáze stavby, tak máte všetko pred sebou a môžete sa výberom kvalitných stavebných materiálov postarať o úsporné bývanie v budúcnosti. Pokiaľ už bývate v hotovom a neplánujete napríklad zatepľovanie fasády, možnosti sú obmedzenejšie - ale i tak nejaké sú.

Izolace oken na pasivním domě

Vezmeme v úvahu najprv stavbu. Najslabším miestom v dome je väčšinou okenné nadpražie okolo prekladu. V tomto priestore nejviac dochádza ku vzniku tepelných mostov. Vonku je chladnejšie, premŕza i nadpražie a tým dochádza k ochladzovaniu steny z vnútornej strany. Rovnako v lete, interiér nám nechladne, ale prehrieva sa. Okrem zmeny teplôt sú rizikové i ďalšie prejavy tepelných mostov, ako je kondenzácia vody. Vďaka nej vlhne murivo, môže dôjsť k poškodeniu zateplenia i fasády, objavujú sa zdraviu ohrozujúce plesne.

Zaizolovanie kritických miest purenitovým boxom

Nejlepšou variantou je izolácia v týchto kritických miestach. Výborným izolantom je napríklad purenit. Pretože sa bavíme o priestore okolo okien, predovšetkým nad nimi, ponúka sa spojiť dobré s užitočným - pridať k purenitu vonkajšie žalúzie. A my máme produkt, ktorý to spája - vonkajšie žalúzie s PurBoxami. Je to varianta predokenných žaluzií, ktoré se používají na zapravenie do fasády a sú jednou z izolačne najideálnejších možností. 

Instalace purenitových boxů

Box i bočné ostenie je vyrobené z purenitu a PIR izolácie - tie zamedzia vzniku tepelných mostov. Naviac sa po ich inštalácii dá jednoducho na penetráciu nanášať ihneď fasáda. Nezdržujete montážou stavbu. A máte tak krásne vyriešený inokedy komplikovaný proces výroby “kastlíkov” a zaizolovanie prekladov.

Vonkajšie žalúzie do kastlíkov

Do pripravených boxov potom len uchytíte žalúzie a máte hotovo. Je dokázané, že s vonkajšími žalúziami je v letných mesiacoch znížená teplota v miestnostiach na južnej strane až o 8 °C.

O termoizolácii vonkajších žalúzií sa môžete viac dozvedieť v správe o termovízii (prevzaté z Isotra.sk). V správe nájdete napríklad podloženú informáciu, že vonkajšie žalúzie zabraňujú priepustnosti tepla do interiéru s viac ako 71% úspešnosťou. A to už je hodnota, ktorá silno ovplyvní teplotu v domácnosti behom letných mesiacov, rovnako tak i v zime. 

Montáž venkovních žaluzií do připravených boxů

Už bývate? Nevešajte hlavu

Riešení, ktoré sa ponúkajú ešte v priebehu stavby, je neporovnateľne viac. Ale i v dobe, keď už bývate a nemôžete meniť fasádu, okná a pod., môžete využiť benefity vonkajších žalúzií, ktoré sa dajú montovať i dodatočne. 

Jedná sa o vonkajšie žalúzie s viditeľnými krycími plechmi. Žalúzie sa montujú do priestoru nad oknom, po bokoch sú lamely vedené v lištách a horná časť je zakrytá plechom. 

Přiznané venkovní žaluzie mají viditelný krycí plech

Tie pomôžu v letných mesiacoch stiahnuť teplotu v miestnostiach a pre zimné mesiace vytvoriť ďalšiu medzivrstvu, vďaka ktorej nebude dochádzať k tak masívnym tepelným stratám. Budete môcť znížiť vytápanie (klimatizáciu) a pritom vám bude doma stále príjemne. 

Vonkajšie rolety pre úplné zatemnenie

Pokiaľ pre vás nie sú žalúzie to pravé, môžete sa pozrieť na vonkajšie rolety. Sú menej používané v porovnaní s vonkajšími žalúziami, ale to im na kvalite a funkčnosti rozhodne neuberá. Prvou veľkou výhodou je možnosť úplného zatemnenia. Rolety sú vyrobené z prepojených lamiel a pri stiahnutí dochádza k ich "dosadnutiu" a vytvoreniu celistvej, svetlo nepriepustnej plochy. Rolety sa teda vyplatia predovšetkým v domácnostiach, kde je potreba vytvoriť úplnú tmu napríklad i na pravé poludnie.

Venkovní rolety na rodinném domě

Ľahkým povytiahnutím sa medzi lamelami objavia malé priezory, ktorými môžete do interiéru vpustit aspoň trochu svetla pre lepšiu orientáciu. Vonkajšie rolety tiež skvele odhlučňujú.

Lamely venkovní rolety

Čo sa týka tepelných vlastností, rolety sú pri stiahnutí rovnako efektívne, ako vyššie popísané žalúzie. Odclonia sklenenú plochu okien a nedochádza tak k jej prehrievaniu a v zimných mesiacoch naopak k únikom tepla.

Screenové rolety - látkové tienenie pre exteriér

Do akej mieri budú screenové rolety prepúšťať teplo a svetlo závisí predovšetkým na zvolenom type látky. Platí väčšinou, že čím vyššia perforácia látky (= prederavenie), tým viac tepla a svetla látka prepustí. Pre tepelnú izoláciu a zatemnenie sú teda vhodné skôr látky blackout.

Kancelář se screenovou roletou

Technická tkanina screenových roliet má schopnosť odraziť alebo pohltiť takmer všetko priame i rozptýlené slnečné žiarenie. Len malé percento svetla cielene prepúšťa do interiéru vďaka perforácii. To sa na zvýšení teploty v interiéri prakticky neprejaví.

Screenové rolety sú výhodné i v zimných mesiacoch, kedy nám ide o zamedzenie úniku tepla z domova. Roleta spolu so vzduchovou medzerou medzi ňou a sklenenou plochou okna dokáže zabrániť úniku tepla. Pokiaľ je vhodne zvolená nízkoemisná látka, potom roleta absorbuje len 15 % tepla z teplejšieho zasklenia a zbytok odráža naspäť do okna. Inými slovami - okno s izolačným dvojsklom zlepší roleta na úroveň trojskla.

 


Petra Šenková




Plastové palubovky sú záležitosťou modernej doby

Plastové palubovky sú modernou alternatívou k palubovkám dreveným. Vzhľadovo sa im spoľahlivo vyrovnajú a naviac majú skvelé vlastnosti, ako je dlhá životnosť a vysoká odolnosť voči UV žiareniu a plesniam, vďaka ktorým sa stávajú stále obľúbenejším variantom obkladu. 

Tepelná stabilita budov - tieniaca technika (2. diel)

A máme tu ďalší diel zo série článkov od pána inžiniera architekta Petra Brandejského. V tejto časti preberieme štandardy bývania, možnosti pre zlepšenie tepelnej stability a ďalšie. Tak sa pustite do čítania...

 

 

Štýly bývania - Provence a Vintage (2. diel)

V predchádzajúcom článku sme sa zamerali na štýl škandinávsky a minimalistický, dnes sa pozrieme na ďalšie dva výrazné štýly a tými sú Provence a Vintage. Aké sú ich znaky a aké tienenie k nim najlepšie sedí? Čítajte ďalej.

 

 

 

Screenové rolety - zatienenie na balkón i pergolu

Radi odpočívate vonku na čerstvom vzduchu a tým najlepším miestom pre tento odpočinok je pre vás balkón alebo napríklad záhradná pergola? Potom tu pre vás máme skvelý tip na zatienenie a prípadne i odclonenie od vetra - screenové rolety.