zavrieť
môžete začať písať
výsledky hľadania tu

Ako postaviť bioklimatickú pergolu: sprievodca krok za krokom pre nadšencov DIY

Bioklimatické pergoly sa stali symbolom moderného a udržateľného vonkajšieho priestoru, ktorý dokáže ponúknuť nielen útočisko pred slnkom, ale aj príjemné miesto pre odpočinok v tieni. Pre tých z vás, ktorí preferujú kvalitné a dlhodobo udržateľné riešenia, prinášame sprievodcu stavbou bioklimatickej pergoly z hliníka, ktorá je súčasťou našej ponuky.

Plánovanie a návrh bioklimatickej pergoly

Pri plánovaní vašej hliníkovej pergoly je kľúčové zvážiť jej umiestnenie vo vzťahu ku slnku a vetru. Optimálna orientácia znamená, že pergola bude poskytovať tieň počas horúcich letných dní, zatiaľ čo v chladnejších dňoch umožní využitie slnečného tepla. Pergolu ARTOSI si potom môžete objednať v našom e-shope.

Zoznam nástrojov pre DIY stavbu pergoly

Pokiaľ ide o nástroje, pripravte si dve rebríky nastaviteľné podľa výšky pergoly, prípadne pomôže teleskopický posuvný zdvihák. Ďalej potom vodováhu, skladací meter, gola súpravu, bočné kľúče, imbusové kľúče, príklepovú vŕtačku, plochý skrutkovač, Torx skrutkovač T15 a silikónový tesniací tmel (transparentné, vhodné do exteriéru). Pergolu vám potom dodáme pripravenú ako stavebnicu a s návodom ju jednoducho zostavíte.

Montáž konštrukcie a regulácia lamel

Umiestnenie a montáž hliníkového rámu vašej pergoly bude vyžadovať starostlivosť a presnosť. Sledujte preto návod k montáži.

Stavba konštrukcie pergoly

Akonáhle máte hotovú konštrukciu, upevnite strešné lamely. Potom zapojte všetky elektro podľa návodu a vyskúšajte funkčnosť pergoly. Naklápanie lamel umožní optimálnu kontrolu nad množstvom svetla a teplotou pod pergolou.

Elektrická inštalácia a automatizácia

Pre maximálne pohodlie môžete do pergoly integrovať navyše aj ďalšie elektrické komponenty, ako sú LED osvetlenie alebo bočné screenové rolety.

Zabezpečenie a údržba bioklimatickej pergoly

Aby vaša hliníková pergola slúžila dlhé roky bez problémov, je dôležité pravidelne kontrolovať všetky jej časti a dbať na jej údržbu. Hliníkové konštrukcie sú síce odolné voči korózii a nepriaznivým poveternostným podmienkam, predsa je dobré ich občas vyčistiť a zabrániť tak možnému poškodeniu u pohyblivých častí vďaka napadanému lístiu alebo vetvičkám.

Inšpirácia pre výzdobu a zariadenie vonkajšieho priestoru

Až bude vaša pergola stáť, je čas ju premeniť na skvelý vonkajší priestor. Vyberte si nábytok, ktorý doplní moderný vzhľad hliníkovej pergoly, a nezabudnite na rastliny a osvetlenie, ktoré dodajú celému priestoru osobitú atmosféru. Pre chvíle pohody s priateľmi sa u mnohých našich zákazníkov osvedčil aj projektor s následným premietaním na stiahnutú screenovú roletu.

Zdieľanie vášho DIY projektu

Nezabudnite, že vaše skúsenosti môžu byť inšpiráciou pre ostatných. Zdieľajte svoj príbeh o stavbe bioklimatickej pergoly, fotografie a tipy, ktoré by mohli pomôcť aj ďalším nadšencom do DIY projektov.

Dúfame, že tento sprievodca vám poskytne všetky potrebné informácie pre stavbu vašej vysnívanej bioklimatickej pergoly a že sa čoskoro stanete hrdým majiteľom funkčného a esteticky príťažlivého vonkajšieho priestoru.


Pavel Hrdlička




Plissé žalúzie - zoznámte se

Hľadali sme ideálne vnútorné tienenie, ktoré splní praktickú stránku (odrazenie svetla, súkromie...) a zároveň aj estetickú úlohu. Obe požiadavky s prehľadom plní moderné plissé. A presne o ňom bude dnešné rozprávanie. Prezradím vám všetko, čo som sa dočítala a zistila, plus ukážem, ako sme si ho vymerali a tesne pred odchodom na dovolenku aj stihli objednať.

Ako vymeniť stranu ovládania horizontálnej žalúzie HIT?

Máte obavy, či správne zvolíte stranu ovládania pri horizontálnych žalúziach? Alebo sa vám dokonca už stalo, že ste pri objednaní zadali nesprávnu stranu a teraz vám ovládacia retiazka na zvolenej strane nevyhovuje? Nevešajte hlavu, tento problém dokážete jednoducho doma svojpomocne napraviť.

Prečo zaistiť markízu motorovým pohonom?

Väčšina zákazníkov by rada ušetrila a vonkajšiu markízu by chceli ovládať kľukou. My z odboru však väčšinou hovoríme razantné NIE. 

Ako sa udržiavajú, čistia horizontálne žalúzie?

Každý určite vie, že ak chce mať žalúzie krásne, a funkčné, je potrebné sa o ne starať. Ako ich ale vyčistiť rýchlo a bez obáv s poškodenia lamiel? Máme pre vás pár tipov a rád ako na to.