zavrieť
môžete začať písať
výsledky hľadania tu

S pergolou ARTOSI máte kontrolu nad svetlom aj v dome

V posledných rokoch sa bioklimatické pergoly stali veľmi obľúbenými. Mnoho ľudí však stále váha nad otázkou, či táto konštrukcia nezatieni priľahlé obývacie priestory. Odpoveď je jasná – s bioklimatickou pergolou máte plnú kontrolu nad tým, koľko svetla do vášho domu necháte prenikať.

Farba lamelovej strechy hrá prim

Môže sa to zdať ako drobnosť, ale pre tieto prípady našim zákazníkom odporúčame výber zo svetlých farieb RAL pre strechu. Už len toto vedie k výrazne presvetlenejšiemu priestoru pod pergolou, aj v zatiahnutom stave lamel. Zatienenie ako také sa nemení, pergola pred slnkom chráni vždy rovnako. Mení sa iba „zotmenie“ priestoru.

Naklápacie lamely umožňujú reguláciu svetla

Jedným z hlavných dôvodov, prečo sa ľudia rozhodujú pre bioklimatickú pergolu, sú jej naklápacie lamely. Lamely možno pootočiť podľa potreby (v rozmedzí 0°-130°), takže môžete voliť medzi úplným zatienením a prechodom slnečného svetla. Ak máte obavy z toho, že by pergola mohla zatieniť priľahlé obývacie priestory, môžete lamely jednoducho nakloniť tak, aby do nich svetlo prenikalo.

Lamelová strecha

Odraz svetla môže naopak prisvetliť vaše miestnosti

Vďaka odrazu svetla od pootočených lamel môže dôjsť k tomu, že vaše miestnosti budú dokonca viac osvetlené, než keby pergola vôbec neexistovala.

Bežná prax s fungovaním pergoly ARTOSI

Od našich zákazníkov aj z vlastných skúseností vieme, ako prebieha bežné využívanie pergoly. Vezmime za príklad pergolu ARTOSI aj so screenovými roletami.

  • Večer sa zatiahnu lamely aj stiahnu dole screenové rolety. Tým je získané súkromie pod pergolou a zároveň aj pre priľahlé miestnosti v dome.
  • Ráno sa naopak lamely roztvoria a screeny vytiahnu, takže je aj priestor pod pergolou krásne presvetlený.

Uzavretý priestor pod pergolou

Výhody bioklimatickej pergoly oproti iným riešeniam

Ak by ste sa rozhodli pre pergolu bez pevnej strechy (napríklad drevené konštrukcie), môže vám chýbať ochrana pred dažďom či ostrým slnkom. Sklenené alebo polycarbonátové strechy pergoly môžu síce vyzerať esteticky, ale dochádza u nich k prehrievaniu priestoru. Navyše, ak potrebujete zatienenie, musíte často investovať do dodatočných screenových roliet nad plochu strechy. Trapezová strecha môže síce poskytnúť tieň, ale odoberá možnosť regulácie svetla, čo môže viesť k nežiaducemu zatieneniu priľahlých miestností.

Flexibilita a multifunkčnosť naklápacej strechy

Bioklimatická pergola sa neobmedzuje iba na reguláciu svetla. Máte tiež možnosť ovplyvniť, koľko vzduchu prechádza vašou terasou, čo je ideálne pre vetranie v teplých letných dňoch. A keď príde nečakaná letná búrka? S bioklimatickou pergolou môžete strechu rýchlo zatiahnuť a ochrániť tak pred kvapkami priestor pod ňou.

Záverom

Ak uvažujete o investícii do pergoly a máte obavy z možného zatienenia vašich obývacích priestorov, bioklimatická pergola je bezpochyby skvelou voľbou. Ponúka nielen možnosť regulácie svetla, ale aj estetický a moderný vzhľad, a zároveň prináša radu ďalších výhod, ktoré iné typy pergol nemôžu ponúknuť.


Petra Šenková




Ako postaviť bioklimatickú pergolu: sprievodca krok za krokom pre nadšencov DIY

Bioklimatické pergoly sa stali symbolom moderného a udržateľného vonkajšieho priestoru, ktorý dokáže ponúknuť nielen útočisko pred slnkom, ale aj príjemné miesto pre odpočinok v tieni. Pre tých z vás, ktorí preferujú kvalitné a dlhodobo udržateľné riešenia, prinášame sprievodcu stavbou bioklimatickej pergoly z hliníka, ktorá je súčasťou našej ponuky.

Sú praktické i bezúdržbové. Bioklimatické hliníkové pergoly si rýchlo obľúbite

Ak chcete zatieniť vonkajšiu terasu, nemusíte automaticky siahať po drevenej pergole s polykarbonátovou strechou. Dnes sú stále obľúbenejšie pergoly z hliníka - najmä tie bioklimatické. Vydržia vám desiatky rokov, nevyžadujú žiadnu údržbu, a navyše sa oveľa lepšie odvetrávajú. Čítajte, aké všetky výhody bioklimatické pergoly majú.

Náhradné diely – vymeňte si opotrebované či stratené

Nami dodávané produkty sú kvalitné a majú naozaj dlhú životnosť. Nie je potrebné sa o ne nijak zvlášť starať. Postačí len pravidelná jednoduchá údržba a nepríjemnosti s opravou sa vám budú vyhýbať. Môže sa však stať, že sa nejaká súčiastka opotrebuje či zakotúľa.

Typy screenových roliet

Ponuka screenových roliet je dnes už pomerne obsiahla, ale kto sa v tom má vyznať? Preto sa v dnešnom článku pozrieme na výhody vonkajších screenových roliet, ich druhy a rozdiely medzi nimi.