zavrieť
môžete začať písať
výsledky hľadania tu

Betónové bloky vs. hliníkové konštrukcie pre fotovoltické panely na plochej streche

Výber správnej konštrukcie pre inštaláciu fotovoltaických panelov na plochú strechu je kľúčovým faktorom pri využívaní solárnej energie. Medzi dvoma spomenutými typmi konštrukcií - betónovými ENBRA blokmi a hliníkovými konštrukciami, existujú významné rozdiely. V tomto článku sa zameriame na výhody betónových blokov.

Instalácia bez vŕtania – žiadne diery v strešnej krytine

Jednou z hlavných výhod betónových blokov je skutočnosť, že ide o neinvazívnu konštrukciu. Nepotrebujú žiadne vŕtanie alebo poškodenie strešnej plášťa, čo znamená, že nezasahujú do povrchu strechy a minimalizujú riziko prenikania vody.

Upevnenie panelov pomocou svoriek na konštrukciu

Pár minút - chvíľka merania, rozmestnania a sú pripravené

Ďalším dôležitým faktorom je rýchlosť inštalácie. Betónové bloky ponúkajú jednoduchú a efektívnu metódu montáže. Tieto bloky je možné ľahko premiestniť na strechu a umiestniť ich na požadované miesta.

Rozmestnanie Enbra blokov

Vďaka tomu je inštalácia fotovoltaických panelov rýchlejšia v porovnaní s kovovými konštrukciami, ktoré vyžadujú presnejšie meranie, rezanie a montáž. Tiež sú ťažšie na opravy a posuny, ak meranie nie je presné. Bloky je možné ľahko premiestniť pri potrebe.

Rozmestnanie betónových konštrukcií

Jednoduchosť montáže je nespornou výhodou betónových blokov. Celý proces inštalácie je intuitívny a nie je potrebný odborný montážny technik alebo špeciálny nástroj. Bloky stačí iba rozmestiť a následne na ne pripevniť panely pomocou štandardného kotvového materiálu (skrutky M8 - sú súčasťou každej objednávky a potom zvolené stredové alebo kraje svorky - treba dokúpiť podľa potreby). To uľahčuje inštaláciu pre profesionálne montážne tímy, ale aj pre majiteľov domov, ktorí sa rozhodnú inštaláciu vykonať sami.

Montáž panelov na betónové bloky

Nepotrebné zaťaženie pre zabezpečenie

Betónové ENBRA bloky taktiež eliminujú potrebu dodatočného zaťažovania strešnej konštrukcie. Táto konštrukcia je vďaka svojej váhe 46 kg už natolko pevná, že nie je potrebné ju ďalšie stabilizovať pre zabezpečenie panelov, čo prináša úsporu nákladov a zjednodušuje celkový proces inštalácie.

Dlhá životnosť bez korozie

Taktiež treba spomenúť, že betónové bloky poskytujú stabilitu a odolnosť voči poveternostným podmienkam. Sú navrhnuté tak, aby odolali silnému vetru, snehu a ďalším vonkajším vplyvom. To zabezpečuje dlhodobú životnosť a spoľahlivosť fotovoltaického systému na streche.

Nasmerte panely podľa potreby

Flexibilita orientácie fotovoltaických panelov je ďalšou z kľúčových výhod betónových blokov. Vďaka tomuto typu betónovej konštrukcie je možné ľahko nastaviť panely na rôzne svetové strany, aby sa dosiahlo optimálne slnečné žiarenie po celý deň. To znamená, že fotovoltaické panely na betónových blokoch sú schopné efektívne využívať slnečnú energiu bez ohľadu na orientáciu strechy. Najefektívnejšie je umiestnenie smerom na juh, prípadne juhovýchod alebo juhozápad. Postavením 2 radov blokov "chrbtom k sebe" vytvoríte rýchlo priestor aj pre inštaláciu na východ/západ.

Inštalácia panelov na bloky východ/západ

Na záver je potrebné zdôrazniť, že voľba medzi betónovými blokmi a kovovými/hliníkovými konštrukciami závisí od konkrétnych požiadaviek a podmienok každého projektu. Avšak ak hľadáte rýchly a jednoduchý spôsob inštalácie fotovoltaických panelov na plochú strechu bez nutnosti vŕtania, betónové bloky sú správnou voľbou. Poskytujú stabilitu, flexibilitu a minimalizujú potrebu dodatočného zaťažovania strechy. 


Petra Šenková




Kúpiť si žalúzie na internete alebo objednať montážnu firmu?

Trend on-line nakupovania zasiahol už aj oblasť predaja žalúzií. 

Ako na zatienenie podkrovia?

Prázdne podkrovné priestory majú svoje čaro a atmosféru, ktorá priamo nabáda k vytvoreniu originálnej súčasti bývania. Väčšinou sú atypické a všetko vybavenie je potreba premyslieť tak, aby do interiéru sedelo. Zatienenie strešných okien je na pôde nielen nutnosťou, ale aj krásnym doplnkom, ktorý zladí dizajn celej izby.

Screenové rolety - zatienenie na balkón i pergolu

Radi odpočívate vonku na čerstvom vzduchu a tým najlepším miestom pre tento odpočinok je pre vás balkón alebo napríklad záhradná pergola? Potom tu pre vás máme skvelý tip na zatienenie a prípadne i odclonenie od vetra - screenové rolety.

Markíza alebo ako sa chrániť nielen na terase

Účel žalúzií je bezpochyby jasný, chráni interiér vášho domova pred dopadajúcimi slnečnými lúčmi, a tým nadmernému prehrievaniu vnútorných priestorov.