zavrieť
môžete začať písať
výsledky hľadania tu

Prečo zvoliť PurBoxy namiesto krycích plechov pod fasádu?

Často sa stretávame s otázkou, prečo sú žalúzie s PurBoxami výhodnejšie, než s klasickými krycími plechmi. Tak sa na to poďme pozrieť podrobnejšie a vysvetliť si hlavné rozdiely.

V prípade, že máte už hotový dom aj fasádu a rozhodnete sa pre vonkajšie žalúzie, voľba priznaných vonkajších žalúzií je jasná. Žalúzie s viditeľným krycím plechom môžete montovať kedykoľvek dodatočne a riešenie nejakého podomietkového boxu by bolo jednak časovo aj finančne náročné, zároveň by nijako nepomohlo s izoláciou.

Priznaná vonkajšia žalúzia s viditeľným krycím plechom na hotovej fasáde

Ak však hotový dom nemáte a nad žalúziami pod omietku už premýšľate, môžete si porovnať 2 varianty - žalúzie s pripravenými kastlíkmi a alebo si skúsiť kastlíky na žalúzie vyrobiť svojpomocne a zapraviť tak do fasády žalúzie s krycím plechom.

Náročnosť montáže - PurBoxy

Ak sa rozhodnete pre tento variant, od objednania až po montáž žalúzií to bude priemerne 21 - 28 dní. PurBoxy si zvládnete sami vymerať, alebo ich zadáte podľa výrobnej dokumentácie okien. Žalúzie si k nim môžete objednať rovno (rozmery sa automaticky dopočítajú), alebo ich môžete zaobstarať až kedykoľvek dodatočne. My vám kastlík (i žalúzie) vyrobíme na mieru a do 10 dní dovezieme na stavbu. Rovnica je jednoduchá - inštalácia 1 PurBoxu = približne 1 hodina. Akonáhle máte usadené všetky boxy, môžete sa pustiť do kontaktného zateplenia na zvyšných častiach domu a po napenetrovaní rovno na boxy nanášať fasádu. Do 21 dní od objednania vám dodáme žalúzie a tu platí opäť plus mínus rovnaká časová náročnosť - 1 žalúzia = 1 hodina.

Hotová montáž PurBoxu

Pri PurBoxoch je ich veľkým benefitom práve jednoduchosť montáže - bez problémov ju zvládnete svojpomocne. Nie je potreba nijak zvlášť organizovať iné práce na stavbe a v tomto jednom kroku máte vyriešené puzdro pre žalúzie, jeho izoláciu a je zároveň po napenetrovaní aj vhodným podkladom pre nanášanie fasády.

Inštalácia vonkajších žalúzií do pripravených PurBoxov

PurBoxy sa skladajú z dvoch materiálov - purenitu a PIR izolácie. Vďaka nim sú kastlíky na žalúzie veľmi pevné, pritom ľahké. Ľahko sa opracovávajú aj bežnými nástrojmi zo stavby.

Náročnosť montáže - krycie plechy

Ak premýšľate nad druhým variantom, a to usadiť pod omietku krycie plechy, je potrebné počítať s väčšou organizačnou náročnosťou na stavbe. Nie je to samozrejme pravidlo, ale jedná sa o niekoľko na seba navzájom nadväzujúcich stavebných činností a preto je nielen z časových dôvodov väčšinou nereálne si plechy zapraviť svojpomocne a býva privolaná montážna firma. Od výberu a kontaktovanie montážnej firmy cez orientačnú cenovú ponuku, vymeranie na mieste, objednania až po montáž kastlíkov ubehne v priemere až 48 dní. Až po dokončení fasády je možné vymerať vonkajšie žalúzie a ich dodanie potom trvá ešte približne 21 dní. Celkový čas je teda okolo 63 dní.

Montáž krycích plechov pozostáva z niekoľkých krokov

  1. Najprv sa kotvia držiaky žalúzie do nosnej konštrukcie domu. Veľkou chybou je, ak sa držiaky kotvia priamo do muriva, pretože tak umožňujú vznik tepelných mostov a prenášajú tak exteriérové teplo na murivo.
  2. Stavba inštaluje izoláciu prekladu, pre ktorú sa využíva väčšinou extrudovaný polystyrén. Len toto sú 3 technologické kroky, ktoré znamenajú zdržanie - nalepenie izolácie, jej vyrovnanie, natiahnutie lepidla, perlinky a finálnej fasády.
  3. Ďalej je k riešeniu problém s napojením izolantu na rám okna. Vzniká tu detail, ktorý nie je často estetický a dochádza po čase k prasklinám.
  4. Až potom prichádza rad na montáž krycích plechov.
  5. Na ne je potreba ešte upevniť podkladovú dosku. Tá nemá žiadny izolačný účinok, slúži len ako nosič fasády.

Montáž podomietkových hliníkových puzdier

Aj keď sa všetky spomínané kroky vykonajú poctivo, rovnako zostáva riziko, že u zostáv plechov môže dôjsť k dilatácii a ich prekresleniu do hotovej fasády. Až potom sa vymeria žalúzia, počkáte si na dodanie a môžete ich inštalovať.

Aké sú rozdiely v oboch variantoch vo finále?

Pri PurBoxoch dokážeme v jednom stavebnom kroku vytvoriť priestor pre žalúzie aj zaizolovať preklad a pripojovaciu škáru okna. Purenitové boxy nereagujú na zmeny teplôt, vlhkosť, ani stavebnú chémiu, nedilatujú. Vďaka PIR izolantu nedochádza k tepelným mostom./Krycie plechy neriešia izoláciu prekladu, ani pripojovacie škáry. Plechy dobre prenášajú teplo a preto u nich dochádza k dilatácii a prasklinám vo fasáde a pri podcenení dodatočnej izolácie polystyrénom tu vznikajú masívne tepelné mosty.

Ukážka zmien dĺžky a tvaru hliníkových plechov

  • PurBoxy majú najmenšiu náročnosť na hĺbku kontaktného zatepľovacieho systému./Krycie plechy sú aj pri dodržaní správnej inštalácie vďaka polystyrénu viac náročné na priestor v kontaktnom zatepľovacom systéme.
  • Purenitové kastlíky si zvládnete namontovať svojpomocne, inštalácia je časovo nenáročná./Pretože sa podomietkové puzdro s krycím plechom skladá z viacerých prvkov a vyžaduje koordináciu montážnikov a fasádnikov, jedná sa o časovo náročnejšiu inštaláciu.
  • Purenitové boxy so žalúziami vychádzajú v priemere cca o 12 % drahšie ako žalúzie s krycími plechmi do fasády, ale rozdiel sa vám niekoľkonásobne vráti počas nasledujúcich rokov, kedy vám nebude unikať teplo z domu, naopak sa nebude v letných mesiacoch interiér prehrievať vďaka tepelným mostom a vaša fasáda bude rovnako krásna teraz, ako za 10 rokov - bez prasklín a prekreslených plechov.
  • PurBoxy sú najideálnejším variantom pre podomietkové riešenie vonkajších žalúzií./Krycie plechy sú ideálne riešenie pre priznané vonkajšie žalúzie.


Petra Šenková




Čistenie látkových roliet: Vaše rolety budú zase ako nové

Zaobstarali ste si domov látkovú roletu a tušíte, že je potrebné sa o ňu raz za čas postarať, aby vám dlhšie vydržala a stále vyzerala ako pri kúpe. Je to tak. Aj o látkovú roletu je potreba sa starať, aj keď vás upokojíme, nemusí to byť veľmi často a rozhodne to nie je nijako náročné.

Markíza alebo ako sa chrániť nielen na terase

Účel žalúzií je bezpochyby jasný, chráni interiér vášho domova pred dopadajúcimi slnečnými lúčmi, a tým nadmernému prehrievaniu vnútorných priestorov. 

Plissé žalúzie - zoznámte se

Hľadali sme ideálne vnútorné tienenie, ktoré splní praktickú stránku (odrazenie svetla, súkromie...) a zároveň aj estetickú úlohu. Obe požiadavky s prehľadom plní moderné plissé. A presne o ňom bude dnešné rozprávanie. Prezradím vám všetko, čo som sa dočítala a zistila, plus ukážem, ako sme si ho vymerali a tesne pred odchodom na dovolenku aj stihli objednať.

Ako sa udržiavajú, čistia horizontálne žalúzie?

Každý určite vie, že ak chce mať žalúzie krásne, a funkčné, je potrebné sa o ne starať. Ako ich ale vyčistiť rýchlo a bez obáv s poškodenia lamiel? Máme pre vás pár tipov a rád ako na to.