zavrieť
môžete začať písať
výsledky hľadania tu

Vonkajšie žalúzie pre portály HS a rohové okenné zostavy

Aké sú výhody tienenia pre tieto prípady a na čo si vyplatí myslieť? Prečítajte si krátky článok venovaný práve téme sestav vonkajších žalúzií pre vstupné portály a rohové okná. Nájdete tu všetko podstatné i návod, ako jednoducho sestavu vymeriat.

Vonkajšie stínenie pre HS portály

HS portály, známe aj ako posuvné vstupné dvere, sú veľmi obľúbeným typom veľkoformátových okien a vstupov do domov. Poskytujú vďaka veľkej presklené ploche maximálny vstup svetla do interiéru a zároveň výhľad na okolitú krajinu. Vďaka svojej konštrukcii sa dajú ľahko a plynulo otvárať aj zatvárať a sú tak ideálne pre prístup na terasu alebo do záhrady.

Veľkoformátové okno so žalúziami

Ďalšie typy veľkoformátových okien a vstupov

Okrem HS portálov existujú aj ďalšie typy veľkoformátových okien a vstupov do domov. Medzi ne patrí napríklad francúzske dvere, ktoré sa otvárajú dovnútra alebo von a poskytujú tiež veľké presklené plochy. Ďalším typom sú harmonikové dvere, ktoré sa skládajú z niekoľkých segmentov a môžu sa otvárať dovnútra alebo von, čo umožňuje vytvoriť veľký otvorený priestor. Nakoniec tu sú aj posuvné steny, ktoré môžu byť úplne otvorené, aby vytvorili bezprostredné spojenie medzi interiérom a exteriérom.

Aké stínenie sa najčastejšie volí?

Väčšinou vyhrávajú vonkajšie žalúzie nad vonkajšími roletami. U nich je potom na výber zo dvoch variantov spôsobov montáže. Prvými sú priľahlé vonkajšie žalúzie a druhými podomietkové.

Žalúzie pre dodatočnú montáž

Priľahlé vonkajšie žalúzie sú typom, ktorý je viditeľne umiestnený na vonkajšej strane okna alebo dverí. Sú pripevnené priamo na fasádu budovy a horné krycié platne sú viditeľné z exteriéru. Priľahlé vonkajšie žalúzie sú obľúbené pre svoju jednoduchosť montáže. Je možné ich inštalovať kedykoľvek dodatočne na dom, aj na hotovú fasádu.

HS portál s vonkajšími žalúziami

Zasunuté vonkajšie žalúzie

Podomietkové vonkajšie žalúzie s purenitovými boxmi sú naopak typom žalúzií, ktoré sú inštalované tak, že sú skryté v boxe umiestnenom pod omietkou. Purenitový box je izolačný prvok, ktorý bráni vzniku tepelných mostov a poskytuje vynikajúcu tepelnú izoláciu. Tento typ montáže žalúzií je obľúbený pre svoj estetický vzhľad, pretože keď sú žalúzie vytiahnuté, sú skryté v podomietkovom pouzdre a nie sú tak viditeľné z exteriéru.

Vonkajšie žalúzie

Jedna žalúzia alebo radšej viac?

Ak riešite stínenie veľkoformátových okien a rozhodli ste sa pre vonkajšie žalúzie, jednoznačne odporúčame rozdelenie na viac sekcii - minimálne zvoľte jednu žalúziu pre priestor vstupu a druhú pre zvyšnú presklenú plochu.

Čo týmto získate?

  • Flexibilitu - rozdelenie žalúzií umožňuje individuálne ovládanie každej sekcie. Chcete pobývať na záhrade? Stačí vytiahnuť len žalúziu pred vstupom. Zvyšné žalúzie môžu ostať stiahnuté a ďalej stíniť.

Interiér s vstupom na terasu

  • Estetický prvok - rozdelené žalúzie môžu pridať estetický vzhľad preskleným vstupom.
  • Jednoduchšiu údržbu a opravy - ak sa jedna časť žalúzií poškodí, môže byť ľahko nahradená bez nutnosti výmeny celého systému.
  • Energetickú efektivitu - rozdelené žalúzie môžu pomôcť zlepšiť energetickú efektivitu tým, že umožňujú lepšiu kontrolu nad množstvom svetla a tepla, ktoré vstupuje do miestnosti. To môže viesť k úsporám energie a zníženiu nákladov na vykurovanie a chladenie.

Ako zameriat tienenie pre HS portály?

V prípade PurBoxov stačí zmeriat celkovú šírku veľkoformátového okna/okien - teda od rámu na jednej strane po rám na druhej strane. My potom dodáme box pripravený pre danú šírku.

Ak je box väčší ako 2400 mm (rozmery dosky), dodáva sa vo forme dvoch dielov rozdelených uprostred. Spájanie rozdelených boxov sa vykonáva pomocou spojkových sád (spojiek alebo uholníkov). Rozdelenie boxu alebo zostavy boxov si môžete určiť sami. V tom prípade je potrebné objednávkový formulár doplniť jednoduchým nákresom z pohľadu z exteriéru.

Pre správnu výšku PurBoxu je potrebné zadať výšku vonkajšieho rozměru rámu okna. Výslednú výšku boxu automaticky dopočítame podľa typu vybranej žalúzie.

Zmýrenie žalúzií na veľkoformátové okná je nepatrne náročnejší proces, preto je vždy lepšie priložiť detailnejší nákres vašej predstavy. Ak chcete na presklenú plochu viac žalúzií, potom je potrebné presne zméreniu každú sekciu zvlášť - vždy merte presne na stred miesta delenia žalúzií.

Vonkajšie stínenie pre rohové okná

Rohové zostavy okien sú čím ďalej tým populárnejšie. Je to predovšetkým vďaka posunu technológií, kedy je možné vyrábať a efektívne využiť presklené plochy v rôznych miestnostiach. Sú veľmi zaujímavým prvkom v interiéri, umožňujú zaujímavý pohľad do krajiny a prenikanie väčšieho množstva svetla do domácnosti. Z exteriéru sú zaujímavým architektonickým prvkom domu. Rohových okien je využívaných viacero typov. Aké môžu byť?

  • Rohové okná so stĺpikom: Sestava rohových okien je v rohu spojená stĺpikom alebo časťou steny.
  • Rohové okná bez stĺpika: Tento typ rohových okien poskytuje nepretržitý výhľad tým, že eliminuje stĺpik alebo pilier medzi dvoma oknami. Toto je ideálne na maximalizáciu výhľadu a prírodného svetla.
  • Rohové okná s posuvnými dverami (HS portály): Tento typ rohových okien kombinuje posuvné dvere s rohovým oknom pre jednoduchý prístup na vonkajšie priestory, ako sú terasa alebo balkón.
  • Rohové okná s francúzskymi dverami: Tento typ rohových okien kombinuje francúzske dvere s rohovým oknom pre elegantný vzhľad a jednoduchý prístup do vonkajších priestorov.

Rodinný dům s vonkajším stíněním

Rovnako ako u iných veľkoformátových presklených plôch je aj u rohových zostáv vhodné využiť vonkajšie stínenie, aby sa zabránilo zbytočnému prehrievaniu vnútorných priestorov.

Tu sa najčastejšie volia vonkajšie žalúzie. Opäť sú tu možné obe varianty - priznané pre dodatočnú montáž alebo pod omietkové s PurBoxy.

Rohové okno so stíněním

Ako zmestiť stínenie pre rohové okná?

Prvým krokom je určiť, či ide o vonkajší alebo vnútorný roh.

Vonkajší roh

Vonkajšie žalúzie pre rohovú zostavu

Vnútorný roh

Vonkajšie žalúzie Zetta 90

Potom už len stačí zmestiť šírku žalúzií. Meriate vždy šírku od rámu okna po základnú lištu a následne pripočítate rozmery podľa uvedeného vzorca podľa zvoleného jeklu (nákres vždy pre lepšie pochopenie).

Výšku merajte vždy minimálne na troch miestach. Výrobný rozměr je vždy najmenšia namerená hodnota. Zásadne zameriavajte až po osadení stavebného otvoru rámom, prípadne oknom a až je dokončené vonkajšie aj vnútorné ostene, vrátane parapetov. Zméréna výška je celková výška vrátane nábalu žalúzie.

Pri objednávaní rohových zostáv vždy ešte overujeme zadané rozmery a je lepšie priložiť nákres plánovanej zostavy. Žalúzie potom dodáme podľa vašej voľby vrátane krycieho plechu pripraveného pre roh, alebo rohový PurBox.

Pre správnu výšku PurBoxu je potrebné zadať výšku vonkajšieho rozměru rámu okna. Výslednú výšku boxu automaticky dopočítame podľa typu vybranej žalúzie.

V prípade, že chcete s zmierením alebo výberom najvhodnejšej varianty stínenia pre rohové zostavy alebo HS portály poradiť, volajte alebo píšte. Radi pomôžeme a odporučíme najvhodnejšie riešenie.


Petra Šenková




PS2 - čo sa skrýva za touto skratkou? Skvelý pomocník v ochrane proti hmyzu!

Ako si zaistiť doma kľud a nemusieť pritom mať neustále zatvorené dvere a okná? Ideálnou voľbou pre ochranu proti hmyzu na veľké okná a posuvné dvere sú jednoznačne plisované siete.

 

Originálne tienenie okien - to sú látkové rolety deň a noc

V posledných rokoch oživili ponuku klasických látkových roliet aj výnimočné rolety s názvom deň a noc, zebra alebo v skratke duorolety. V čom sa líšia od bežných roliet?

 

Ako sa udržiavajú, čistia horizontálne žalúzie?

Každý určite vie, že ak chce mať žalúzie krásne, a funkčné, je potrebné sa o ne starať. Ako ich ale vyčistiť rýchlo a bez obáv s poškodenia lamiel? Máme pre vás pár tipov a rád ako na to.

Tepelná stabilita budov – tienenie a orientácia stavby (3. diel)

A je tu ďalší diel zo seriálu o tepelnej a svetelnej stabilite budov od pána Ing. arch. Petra Brandejského. Tentoraz zameraný na tienenie a orientáciu stavby. Tak sa pustite do čítania...