zavrieť
môžete začať písať
výsledky hľadania tu

5 tipov, ako zariadiť detskú izbu

Pripravujete sa na rekonštrukciu existujúcej detskej izby, alebo sa sťahujete a premýšľate, ako najlepšie využiť nový priestor pre deti? Poradíme vám, na čo si dať pozor a ako miestnosť vybaviť, nech je izbička rajom pre vaše malé či odrastenejšie ratolesti.

Najdôležitejšie je si hneď na štarte ujasniť, čo bude vaše dietko v izbe robiť najčastejšie. Záleží teda na veku dieťaťa a jeho záujmoch. Ak máte malé deti, izbička bude hlavne herňou a ak už spávajú samostatne, tak priestorom pre odpočinok. Pre väčšie deti je dôležitá zóna pre učenie a plnenie si domácich úloh, pre teenagerov potom tiež pre ich záľuby.

Výber vhodnej podlahy

Možno si poviete, že je príjemné pre nohy mať hebký koberec s dlhým vlasom. Máte pravdu, pre posedenie alebo chôdzu áno, ale skúsili ste po takomto koberci jazdiť s autíčkami, alebo napríklad s otočnou stoličkou na kolieskach pri písacom stole? Zvážte preto výber vhodnej podlahovej krytiny, ktorá nebude vaše deti obmedzovať v hrách a vám navyše ušetrí čas venovaný jej čisteniu. Ľahšie utriete plávajúcu podlahu, alebo napríklad nízky koberec so slučkami. Pokiaľ na huňatom koberci trváte, môžete ho dať napríklad len do časti izby.

Zdroj: Pexels.com

Jednoduchý a praktický nábytok

Pre malé deti postačí pár kusov nábytku - posteľ s kvalitným matracom, skrinka na oblečenie a úložný priestor na hračky. Ak si radi s deťmi prezeráte knižky, budú sa hodiť aj police na knihy alebo knižnička. Pre školopovinné deti k vyššie uvedenému pribudne ešte písací stôl a stoličky.

Je dobré na toto myslieť už pri zariaďovaní izby pre menšie a predškolské deti - nie vždy je potom priestor v rodinnom rozpočte na kompletnú výmenu nábytku v izbe, keď dieťa nastúpi do školy a my potrebujeme do izby vtesnať písací stôl. Čím univerzálnejší nábytok zaobstaráte, tým lepšie sa vám s ním bude aj v budúcnosti pracovať. Tvarovo výrazný nábytok s rôznymi presahmi a výstupkami bude zbytočným bodom úrazov a časom bude izbu ťažko preskladať a prispôsobovať vyvíjajúcej sa dušičke vášho milého dietka.

Farby, farby, farbičky

Chce to zvoliť zlatú strednú cestu. Áno, detská izba môže byť farebná, ale pozor na príliš veľa farieb a príliš sýte odtiene. Jednak sa vám rýchlejšie okukajú a predovšetkým každá farba pôsobí na ľudskú psychiku inak. Niektoré farby môžu spôsobovať nepokoj, iné aj agresiu, apatiu, pocity chladu. Je preto dobré si o farbách zistiť viac a izbu zladiť v pár farbách, ktoré sa budú pekne dopĺňať - potom ani výraznejšie detaily nebudú na škodu.

Zdroj: Pixabay.com

Dostatok prirodzeného svetla

Izba je miesto, kde bude dieťa tráviť veľa času a preto je potrebné tu mať dostatok svetla. Najlepšie je samozrejme prirodzené denné svetlo. Dieťa sa bude hrať, písať domáce úlohy. Odporúčame umiestnenie písacieho stola najlepšie v blízkosti okna ak to priestor umožňuje a to tak, aby si pri sedení a písaní dieťa netienilo na pracovnú dosku.

Veľmi dôležité je tiež dbať na výber tienenia. Predstavte si slnečné lúče, ktoré sa opierajú do okien a rozohrievajú miestnosť, prípadne listy učebnice svietia tak, že po chvíli pália oči. Odporúčame preto siahnuť napríklad po látkových roletách alebo plissé žalúziách, ktoré vám umožnia optimálne zatienenie pri voľbe vhodnej látky aj cez deň a pritom do miestnosti vpustia dostatok prirodzeného svetla.

Zdroj: Pexels.com

Pre spánok je potom potrebné zatemnenie, ktoré vám buď poskytnú rolety a plissé so zatemňujúcou látkou, alebo vonkajšie žalúzie, ktoré nielen zatemnia, ale tiež pomôžu proti prehrievaniu izby a čiastočne odhlučnia, ak je detská izba orientovaná do rušnejšie ulice.

Nechajte si od detí poradiť

Každý máme nejakú predstavu, ako by izba mohla vyzerať. Aké má mať farby, či má byť ladená napríklad športovo alebo rozprávkovo. Pokiaľ už máte väčšie deti, ktoré vám môžu prezradiť svoje priania, spýtajte sa ich. Možno vás prekvapí ich vidina vysnívanej izby a nájdete v nich nadšených pomocníkov pre plánovanú prerábku.


Petra Šenková




Aký je rozdiel medzi lamelami klasik a celotieniacimi?

Premýšľate nad inštaláciou horizontálnych žalúzií, ale neviete, aký je rozdiel medzi klasickými a celotieniacimi? Tak sa na to poďme pozrieť.

 

 

Betónové bloky vs. hliníkové konštrukcie pre fotovoltické panely na plochej streche

Výber správnej konštrukcie pre inštaláciu fotovoltaických panelov na plochú strechu je kľúčovým faktorom pri využívaní solárnej energie. Medzi dvoma spomenutými typmi konštrukcií - betónovými ENBRA blokmi a hliníkovými konštrukciami, existujú významné rozdiely. V tomto článku sa zameriame na výhody betónových blokov.

Vonkajšie žalúzie: Ako udržiavať a čistiť vonkajšie žalúzie?

Vonkajšie žalúzie sú vhodné nielen pre moderné domy i byty. Ako však dosiahnuť, aby boli krásne a funkčné aj po niekoľkých rokoch používania? Dodržiavaním postupov predĺžite životnosť vonkajších žalúzií

Screenové rolety - zatienenie na balkón i pergolu

Radi odpočívate vonku na čerstvom vzduchu a tým najlepším miestom pre tento odpočinok je pre vás balkón alebo napríklad záhradná pergola? Potom tu pre vás máme skvelý tip na zatienenie a prípadne i odclonenie od vetra - screenové rolety.