zavrieť
môžete začať písať
výsledky hľadania tu

Vonkajšie tienenie šetrí náklady na klimatizáciu, ročne usporí aj niekoľko stoviek

Klimatizácia patrí medzi najväčších žrútov elektrickej energie v domácnostiach. Úspornejšie modely za hodinu prevádzky spotrebujú približne jeden kW, menej úsporné aj 1,5 kW. Pri priemernej cene elektriny cca 0,20 Eur za kWh to znamená, že klimatizácia, ktorú máte pustenú od 8:00 do 22:00, vás na elektrine stojí denne okolo 2,50 Eur a viac. Ušetriť za prevádzku pritom môžete, keď si zaobstaráte vonkajšie žalúzie alebo rolety. Ako je to možné?

Vonkajšie tienenie zachytáva cez 96 % slnečnej energie

Vonkajšie rolety alebo žalúzie zachytávajú slnečné lúče ešte skôr, než vôbec prejdú do interiéru vášho domu alebo kancelárie. Napríklad podľa výpočtov Združenia výrobcov tieniacej techniky a ich častí cez zatemnenú vonkajšiu žalúziu vo svetlej farbe prejde do interiéru len 3,7 % dopadajúcej slnečnej energie.

Chladiaci efekt vonkajších žalúzií alebo roliet ale nie je zrejmý len na papieri, spoznáte ho aj v praxi. Niektorí zákazníci napríklad potvrdzujú, že po inštalácii vonkajších žalúzií majú doma v horúcich dňoch pokojne až o 7 °C menej ako predtým. Iní klienti tvrdia, že predtým kvôli horúčave nemohli v noci spať, ale po inštalácii vonkajšieho tienenia je v ich dome konečne príjemne.

Niet divu, že dnes architekti pri návrhu rodinných domov alebo kancelárií považujú vonkajšie tienenie takmer za samozrejmosť - najmä v prípade okien s orientáciou na juh. A veľmi podobný trend panuje aj v zahraničí, napríklad Švajčiari si vonkajšie žalúzie s mechanickým ovládaním s obľubou inštalujú už aj do bytových nájomných domov.

Vonkajšie žalúzie môžu byť skryté vo fasáde, alebo priznané s viditeľným boxom.

Nahradia klimatizáciu úplne?

Vysoká účinnosť vonkajšieho tienenia pri zachytávaní slnečnej energie môže viesť k myšlienke, že tienenie úplne nahradí klimatizáciu. Podobné tvrdenie by však bolo príliš odvážne - ak vonku niekoľko dní alebo týždňov panujú obrovské horúčavy, celý váš dom vrátane žalúzií sa prehreje a teplota v interiéri stúpa. V takýchto prípadoch už klimatizácia bezpochyby príde vhod.

Výhodou však je, že s vonkajším tienením nemusíte klimatizáciu púšťať tak často, a navyše ju nemusíte púšťať na tak vysoký výkon. Na jej prevádzke vďaka tomu ušetríte niekoľko desiatok až stoviek eur ročne, v kanceláriách alebo administratívnych budovách ešte viac.

Vonkajšie tienenie má navyše tú výhodu, že priestor ochladzuje prirodzene. Kým klimatizácia mnohým ľuďom nie je príjemná a často spôsobuje choroby či prechladnutie, s vonkajším tienením sa nič také nestane.

Klimatizácia navyše robí hluk, musíte ju strážiť, pravidelne čistiť alebo z nej vylievať vodu. Po inštalácii vonkajšieho tienenia vám tieto starosti aspoň sčasti odpadnú.


Petra Šenková




Originálne tienenie okien - to sú látkové rolety deň a noc

V posledných rokoch oživili ponuku klasických látkových roliet aj výnimočné rolety s názvom deň a noc, zebra alebo v skratke duorolety. V čom sa líšia od bežných roliet?

 

Jak dostáť prírodu do interiéru? Vsaďte na drevené žalúzie

Pri výbere žalúzií do interiéru musíte myslieť nie len na farbu a vzor, ale taktiež na celkovú atmosféru, ktorú chcete pomocou tienenia vytvoriť. Trefou do čierneho sú drevené žalúzie, ktoré spoľahlivo privedú prírodu do vášho interiéru a dodajú mu príjemnú, domácu atmosféru.

Sú praktické i bezúdržbové. Bioklimatické hliníkové pergoly si rýchlo obľúbite

Ak chcete zatieniť vonkajšiu terasu, nemusíte automaticky siahať po drevenej pergole s polykarbonátovou strechou. Dnes sú stále obľúbenejšie pergoly z hliníka - najmä tie bioklimatické. Vydržia vám desiatky rokov, nevyžadujú žiadnu údržbu, a navyše sa oveľa lepšie odvetrávajú. Čítajte, aké všetky výhody bioklimatické pergoly majú.

Štýly bývania - Provence a Vintage (2. diel)

V predchádzajúcom článku sme sa zamerali na štýl škandinávsky a minimalistický, dnes sa pozrieme na ďalšie dva výrazné štýly a tými sú Provence a Vintage. Aké sú ich znaky a aké tienenie k nim najlepšie sedí? Čítajte ďalej.